Rieschová má po sezóne, veľký glóbus nezíska

12.03.2014 Celý región

Lenzerheide 12. marca (TASR) – Nemecká lyžiarka Maria Höflová-Rieschová sa vo Svetovom pohári stala sezónnou víťazkou zjazdu. V stredajšej finálovej súťaži vo švajčiarskom Lenzerheide sa to dozvedala tesne pred svojou jazdou ako posledná na štartovej listine, vzápätí však na trati tvrdo padla a definitívne sa pripravila o šancu získať veľký glóbus celkovej víťazky SP. Ako v stredu popoludní informovala agentúra DPA, Höflová-Rieschová už v sezóne pre zranenie pokračovať nemôže.

úťaž vyhrala Švajčiarka Lara Gutová a slávila svoj deviaty triumf kariéry, tretí v zjazde. Päť stotiniek za ňou zaostala Rakúšanka Elisabeth Görglová, tretia bola Gutovej krajanka Fränzi Aufdenblattenová (+0,57 s). "Na zimnej olympiáde mi to nevyšlo podľa predstáv, ale pretekárka nemá veľa času rozjímať. Náš šport si vyžaduje stále nové výzvy a ja som sa snažila sústrediť opäť na Svetový pohár. V nedeľu sa sezóna skončí a v pondelok už budem myslieť na tú ďalšiu," vyznala sa pre ORF Gutová.

Höflová-Rieschová získala celkovo svoju piatu malú "guľu", ale v kráľovskej disciplíne prvú vo veku 29 rokov. Pritom v zjazde patrí v uplynulých šiestich rokoch k úzkej špičke o čom svedčia jej celozimné pozície (2-3-4-2-2-3), ale väčšinou zostala v tieni momentálne zranenej Američanky Lindsey Vonnovej.

Nemecká rutinérka v stredu totálne zlyhala. Zhruba päť minút pred svojím štartom sa na základe jazdy Rakúšanky Anny Fenningerovej dozvedala o svojom malom titule, a aj to, že má šancu zvýšiť svoj náskok v celkovom poradí, keďže jej konkurentka zašla až šiesty čas. Lenže Höflová-Rieschová nebola vo svojej koži, už na prvých dvoch medzičasoch bola pomalšia a v nájazde do zákruty spravila školácku chybu, keď príliš zatlačila na vnútornú lyžu a pristála v ochranných sieťach. Fenningerová vedie priebežne o 11 bodov (celkovo s priebežným ziskom 1191 a o 235 bodov pred Gutovou) a jej nemecká súperka sa už nepostaví na štart zostávajúcich troch súťaží, lebo tesne po páde ju bolo počuť ležiac na svahu kričať. Po poskytnutí prvej pomoci ju z kopca na kliniku prepravil záchranársky vrtuľník a podľa rakúskej agentúry APA je u pretekárky podozrenie na zranenie ramena a lakťa.

Podľa popoludňajších informácií má Nemka po sezóne, čo potvrdil jej tímový manažment. Síce úplne presne nešpecifikoval povahu zranení, no oznámil, že jazdiť už v nebude. Podľa nemeckých médií je u trojnásobnej olympijskej víťazky podozrenie na zlomeninu kľúčnej kosti, resp. ruky.

Finálový zjazd ešte definitívne nepotvrdil, ale prakticky už predznamenal, že veľký glóbus neobháji Tina Mazeová. Slovinská lyžiarska superstar má len 904 bodov a nenadviazala na svoju rekordnú zimu, v ktorej sa takto pred rokom zapísala do zjazdárskej "večnosti" ziskom neskutočných 2414 bodov. V tomto ročníku sa však sústredila na olympijský vrchol, v ktorom dobyla dva zlaté kovy.

Výsledky finálového zjazdu SP:
1. Lara Gutová (Švaj.) 1:32,31 min., 2. Elisabeth Görglová (Rak.) +0,05 s, 3. Fränzi Aufdenblattenová (Švaj.) +0,57, 4. Fabienne Suterová (Švaj.) +0,84, 5. Andrea Fischbacherová (Rak.) +0,96, 6. Anna Fenningerkivá (Rak.) +1,07, 7. Nicole Schmidhoferová (Rak.) +1,10, 8. Daniela Merighettiová (Tal.) +1,27, 9. Dominique Gisinová (Švaj.) +1,29, 10. Julia Mancusová (USA) +1,34

Priebežné celkové poradie SP:
1. Fenningerová 1191 b., 2. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 1180, 3. Gutová 956, 4. Tina Weiratherová (Licht.) 943, 5. Tina Mazeová (Slovin.) 904, 6. Mikaela Shiffrinová (USA) 773, ... 119. Jana GANTNEROVÁ 1.

Konečné poradie v zjazde (po 9 súťažiach):
1. Höflová-Rieschová 504, 2. Fenningerová 464, 3. Mazeová 409, 4. Weiratherová 400, 5. Marianne Kaufmannová-Abderhaldenová (Švaj.) 389, 6. Gutová 352
 

Vyberte región